De ce nu primim mereu ceea ce cerem în rugăciune?

Şi iată că nu ni le-a dat, pentru că El ştia că ceea ce cerusem noi nu ne-ar fi fost de folos. Ba dimpotrivă. Poate că ne-ar fi dus la greşeli şi la suferinţe, de care Dumnezeu ne-a scăpat.

Se întâmplă însă că uneori, chiar după rugăciune stăruitoare, nu primim ajutor. De ce? Fără nici o îndoială, astfel de situaţii ne mâhnesc, ne deconcertează şi ne pun greu credinţa la încercare.

Dar să ne aducem aminte că Mântuitorul a spus odată apostolilor, când L-au întrebat de ce Dumnezeu nu răspunde întotdeauna cererilor noastre. Pentru că: „Nu ştiţi ce cereţi”, le-a spus (Marcu 10, 38), cu alte cuvinte, pentru că nu totdeauna ceea ce cereţi vă este şi de folos.

Aşa se întâmplă şi cu noi. Noi credem că ceea ce cerem ne este de folos, dar dacă vedem că Dumnezeu nu ne răspunde, e bine să înţelegem că nu ne este de folos, chiar dacă toate evidenţele ne spun că acel lucru ne-ar fi de folos şi ni s-ar cădea.

Când nu le primim, să ştim că sunt ca acele fructe frumoase, dar otrăvitoare şi numai din cauza aceasta Tatăl cel din cer ni le refuză, în ciuda faptului că, neştiutori fiind noi, L-am putea judeca, am putea spune că nu e bun, că nu e drept cu noi, că dă altora ceea ce ni s-ar cuveni nouă.

Şi iată că nu ni le-a dat, pentru că El ştia că ceea ce cerusem noi nu ne-ar fi fost de folos. Ba dimpotrivă. Poate că ne-ar fi dus la greşeli şi la suferinţe, de care Dumnezeu ne-a scăpat.

(Mitropolit Antonie PlămădealăTâlcuiri noi la texte vechi, Editura Sophia, București, 2011)

SURSA

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s