Cum să ne folosim corect timpul liber?

Cea mai mare parte din timpul fiecărei zile, în medie 10-12 ore, să-l folosească creştinii pentru existenţă, lucrând manual şi intelectual atât în familie, cât şi la locul de muncă.

Cea mai mare parte din timpul fiecărei zile, în medie 10-12 ore, să-l folosească creştinii pentru existenţă, lucrând manual şi intelectual atât în familie, cât şi la locul de muncă.

Pentru somn să-şi rezerve în medie 6 ore; pentru rugăciune şi metanii – dimineaţa, seara şi la miezul nopţii – să folosească cel puţin o oră sau două; pentru citit cărţi sfinte minimum o oră, iar restul pentru diverse preocupări familiale. În sărbători, timpul de rugăciune se măreşte cu încă două ore, prin participarea credincioşilor la Sfânta Liturghie. La fel şi pentru citirea cărţilor sfinte, să folosească cel puţin două ore, sau chiar mai mult, după râvnă şi putere, iar restul de timp să-l folosească pentru adunări creştineşti, pentru vizitarea spitalelor, bolnavilor şi mănăstirilor; pentru odihnă, recreere şi opere de binefacere.

Cei care sunt mai râvnitori pentru Dumnezeu, tineri şi vârstnici, pot dormi mai puţin şi se pot ruga lui Dumnezeu mai mult; iar cei neputincioşi, bolnavii şi copiii, pot să se odihnească mai mult. Însă, în toate să urmeze întocmai sfatul duhovnicului.

(Protosinghel Ioanichie Bălan, Călăuză ortodoxă în Biserică, volumul I, Editura Sfintei Mănăstirii Sihăstria, 1991, p. 69)

SURSA

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s